Moi kochani zachęcamy dzisiaj do wspólnego przygotowania pysznych pierogów, które uwielbiają Wasze dzieci

Pierogi leniwe z mąki pełnoziarnistej

SKŁADNIKI:

  • Twaróg półtłusty- 275g
  • Żółtka- 2 szt.
  • Cukier puder- 20g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- 80g
  • Sól
  • Masełko do polania pierogów

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg mielimy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, którą posypujemy mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm. Delikatnie spłaszczamy. Za pomocą noża robimy małe nacięcia i dzielimy na 12-14części. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

SMACZNEGO