JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ
SKLADNIKI:
- 4 JAJKA
- 100g szynki
- 1 łyżka majonezu
- Pół łyżeczki musztardy
- 1 łyżka posiekanej bazyli lub pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 rzodkiewkaPRZYGOTOWANIE:Farszem wypełnić połówki białek i ułożyć na talerzu, udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem.
- Jajka ugotować natwardo, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, bazylię lub natkę, połączyć majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
JAJKA FASZEROWANE Z CUKINIĄ I ŻÓŁTYM SEREM
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 mała cukinia
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżki tartego żółtego sera
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka śmietany 12%
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo. Cebulę posiekać w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać startą cukinię oraz tymianek i smażyć aż cukinia zmięknie, pod koniec dodać posiekaną natkę, ostudzić i przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać, przekroić na pół, żółtka wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem. Dodać cukinię, ser żółty i wymieszać. Nałożyć do wgłebienia w białkach i ułożyć na półmisku, udekorować sosem oraz natką.