JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ

SKLADNIKI:

  • 4 JAJKA
  • 100g szynki
  • 1 łyżka majonezu
  • Pół łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka posiekanej bazyli lub pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 rzodkiewkaPRZYGOTOWANIE:Farszem wypełnić połówki białek i ułożyć na talerzu, udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem.
  • Jajka ugotować natwardo, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, bazylię lub natkę, połączyć majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.

JAJKA FASZEROWANE Z CUKINIĄ I ŻÓŁTYM SEREM

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki tartego żółtego sera

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo. Cebulę posiekać w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać startą cukinię oraz tymianek i smażyć aż cukinia zmięknie, pod koniec dodać posiekaną natkę, ostudzić i przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać, przekroić na pół, żółtka wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem. Dodać cukinię, ser żółty i wymieszać. Nałożyć do wgłebienia w białkach i ułożyć na półmisku, udekorować sosem oraz natką.