Kochani Rodzice, na dzisiaj nasze Panie kucharki proponują:

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

SKŁADNIKI:

1 szklanka ryżu

2,5 szklanki mleka

4 jabłka

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki cynamonu

Zaczynamy od zagotowania mleka, następnie dodajemy ryż. Gotujemy ryz na małym ogniu przez około 15 minut. Staramy się często mieszać ryż, inaczej zacznie przywierać do garnuszka. Odstawiamy ryż z ognia i przykrywamy. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka trzemy na tarce i wrzucamy je do miski. Następnie posypujemy cukrem. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i umieszczamy jabłka(muszą się lekko podprażyć). Można polać je odrobiną soku z cytryny, dzięki temu zachowają swój kolor i nie zrobią się ciemne. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia. Żaroodporne naczynie nacieramy masełkiem. Następnie wykładamy pierwszą część ryżu, następnie układamy warstwę jabłek i przykrywamy ją warstwą ryżu.

Ryz zapiekamy w piekarniku przez 25min. w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO