Kochani Rodzice, na dzisiaj nasze Panie kucharki proponują:
RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
SKŁADNIKI:
1 szklanka ryżu
2,5 szklanki mleka
4 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od zagotowania mleka, następnie dodajemy ryż. Gotujemy ryz na małym ogniu przez około 15 minut. Staramy się często mieszać ryż, inaczej zacznie przywierać do garnuszka. Odstawiamy ryż z ognia i przykrywamy. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka trzemy na tarce i wrzucamy je do miski. Następnie posypujemy cukrem. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i umieszczamy jabłka(muszą się lekko podprażyć). Można polać je odrobiną soku z cytryny, dzięki temu zachowają swój kolor i nie zrobią się ciemne. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia. Żaroodporne naczynie nacieramy masełkiem. Następnie wykładamy pierwszą część ryżu, następnie układamy warstwę jabłek i przykrywamy ją warstwą ryżu.
Ryz zapiekamy w piekarniku przez 25min. w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO