Makaron ryżowy z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Kawałek bakłażana i cukinii

Papryka czerwona i pomidor

2 łyżki makaronu ryżowego

1 żółtko

Łyżeczka oliwy z oliwek

Szczypta bazylii, świeża natka pietruszki

0,5 szklanki wody

 

Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i obrać. Paprykę dokładnie umyć i usunąć gniazdo nasienne. Pomidora sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę.

Do garnka wlewamy pół szklanki wody. Do gotującej się wody dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy szczyptę bazylii. Natkę pietruszki dodajemy pod koniec gotowania. Dusimy całość aż sos zgęstnieje(około 20min.) makaron można ugotować osobno lub z sosem.

Jajo ugotuj na twardo i rozdrobnione żółtko posypujemy potrawę. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy potrawę.

SMACZNEGO