Makaron ryżowy z warzywami w sosie pomidorowym
Składniki:
Kawałek bakłażana i cukinii
Papryka czerwona i pomidor
2 łyżki makaronu ryżowego
1 żółtko
Łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta bazylii, świeża natka pietruszki
0,5 szklanki wody
Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i obrać. Paprykę dokładnie umyć i usunąć gniazdo nasienne. Pomidora sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę.
Do garnka wlewamy pół szklanki wody. Do gotującej się wody dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy szczyptę bazylii. Natkę pietruszki dodajemy pod koniec gotowania. Dusimy całość aż sos zgęstnieje(około 20min.) makaron można ugotować osobno lub z sosem.
Jajo ugotuj na twardo i rozdrobnione żółtko posypujemy potrawę. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy potrawę.
SMACZNEGO