POTRAWKA Z KRÓLIKA
CIEKAWOSTKA:
Mięso królika jest idealne dla dzieci. Zawiera duże ilości witamin (zwłaszcza z grupy B) i minerałów, mabardzo niską zawartość cholesterolu, ale wysoką przyswajalność białka. Obiad przygotowany z królika wyróżnia również delikatny smak.
SKŁADNIKI:
- 200g mięsa z królika
- Oliwa lub masło
- Koperek
- Zioła prowansalskie
- Seler
- Pietruszka (korzeń)
- MarchewkaPRZYGOTOWANIE:Marchewkę, pietruszkę i seler utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku zagotuj wodę, wrzuć warzywa, gotuj aż będą miękkie. Dodaj pokrojone mięso, przyprawy i tłuszcz. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Dodaj koperek. Danie najlepiej smakuje z kaszą( jaglaną, jęczmienną, gryczaną) lub ryżem.