Naleśniki z twarożkiem waniliowym i frużeliną malinową

Składniki na twarożek waniliowy:

Kostka sera twarogowego

1 cukier waniliowy

Cukier do smaku

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Składniki dokładnie ze sobą połączyć, wymieszać aż serek będzie miał jednolitą konsystencję. Smarować naleśniki.

Składniki na naleśniki:

250ml mlek

2 jaja

150g mąki

Szczypta soli

2-3 łyżki oleju

Jajka ubijamy, dodajemy do nich mleko, następnie mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto musi być lejące by mogło ładnie rozprowadzać się po patelni(nie za gęste ani nie za rzadkie), dodajemy szczyptę soli i olej. Mieszamy. Pieczemy na rozgrzanej patelni.

Składniki na frużelinę:

200g malin(mogą być też truskawki lub wiśnie) mrożonych lub świeżych

1 łyżeczka cukru lub więcej do smaku

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki zimnej wody

Owoce umieszczamy w garnku i posypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok i zagotują się dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Dokładnie mieszamy aż frużelina zgęstnieje(będzie mieć konsystencję kisielu). Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Gotową i ostudzoną frużeliną polewamy naleśniki z twarożkiem.

Życzymy smacznego