SPAGHETTI Z SOCZEWICY
Składniki:
Puszka pomidorów
Czerwona papryka
0,5szkl. Czerwonej soczewicy + szkl. wody do ugotowania
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, 2 ząbki czosnku
4 suszone pomidory
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki bazylii
Szczypta pieprzu i soli
W większym garnku zagotowujemy szklankę wody. Opłukaną soczewicę wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie wodę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę-wszystko należy zeszklić na oliwie. Dodajemy do garnka z soczewicą.
Suszone pomidory kroimy w kostkę, pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz wszystkie przyprawy dorzucamy do sosu(sos można zmiksować). Gotujemy 5 min. na małym ogniu.
Ugotowany makaron spaghetti polewamy sosem, możemy także posypać startym żółtym serem.
SMACZNEGO