SPAGHETTI Z SOCZEWICY

Składniki:

Puszka pomidorów

Czerwona papryka

0,5szkl. Czerwonej soczewicy + szkl. wody do ugotowania

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula, 2 ząbki czosnku

4 suszone pomidory

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki bazylii

Szczypta pieprzu i soli

W większym garnku zagotowujemy szklankę wody. Opłukaną soczewicę wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie wodę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę-wszystko należy zeszklić na oliwie. Dodajemy do garnka z soczewicą.

Suszone pomidory kroimy w kostkę, pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz wszystkie przyprawy dorzucamy do sosu(sos można zmiksować). Gotujemy 5 min. na małym ogniu.

Ugotowany makaron spaghetti polewamy sosem, możemy także posypać startym żółtym serem.

SMACZNEGO