ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

SKŁADNIKI:

  • Kilka różyczek kalafiora
  • 1 pietruszka
  • PÓŁ SELERA
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pora
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Gałka muszkatołowa
  • 3 gałązki rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, seler kroimy w grubą kostkę, podobnie ziemniaki i pietruszkę. Czosnek i por kroimy w plasterki. Rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim por i czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy rozmaryn. Doprawiamy całość. Na koniec wyciągamy rozmaryn i miksujemy na gładki krem. Można udekorować pestkami dyni.

SMACZNEGO