ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW
SKŁADNIKI:
- Kilka różyczek kalafiora
- 1 pietruszka
- PÓŁ SELERA
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- Pół pora
- 2 łyżki masła
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- Gałka muszkatołowa
- 3 gałązki rozmarynu
- Sól
- Pieprz
- PRZYGOTOWANIE:
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, seler kroimy w grubą kostkę, podobnie ziemniaki i pietruszkę. Czosnek i por kroimy w plasterki. Rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim por i czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy rozmaryn. Doprawiamy całość. Na koniec wyciągamy rozmaryn i miksujemy na gładki krem. Można udekorować pestkami dyni.
SMACZNEGO