Z przyjemnością informujemy, że nasz żłobek przystąpił do programu edukacyjno-profilaktycznego „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Inicjatywa objęła już ponad 2400 placówek w całej Polsce i jest bardzo popularna wśród żłobków i przedszkoli.
Podstawowymi celami programu są m.in.. kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, ich rodziców i pracowników żłobka oraz podkreślenie istotnej roli żywienia we wczesnym okresie życia.
Program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” współtworzony jest przez następujących partnerów: Fundację NUTRICIA, Fundację Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka, Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Patronem Honorowym Programu jest Rzecznik Praw Dziecka.
Dodatkowo autorzy projektu prezentują niepokojące wyniki badań, które wskazują, że w sposobie żywienia najmłodszych dzieci w Polsce pojawia się szereg nieprawidłowości.
Na przełomie 2010/2011 roku z inicjatywy Fundacji NUTRICIA Instytut Matki i Dziecka przeprowadził ogólnopolskie badanie – „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy”. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 400 dzieci (222 chłopców i 178 dziewczynek). Wyniki badań przedstawiają się następująco:
- 54,5% dzieci w wieku 1-3 ma nieprawidłowy stan odżywienia (u 27,5% dzieci stwierdzono nadwagę, a u 27% niedobór masy ciała);
- 80% dzieci ma dietę niedoborową w wapń i witaminę D;
- 90% dzieci spożywa za dużo soli;
- 80% dzieci spożywa za dużo cukru.
W ramach programu nasza placówka będzie mogła skorzystać z otrzymywania comiesięcznych biuletynów, których treść jest skierowana zarówno do placówek i dotyczy żywienia zbiorowego, jak i do rodziców.
Dodatkowo będziemy mogli podjąć współpracę z Edukatorem Żywieniowym programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, który przeprowadzi w naszym żłobku bezpłatne szkolenia lub konsultacje dla personelu dotyczące żywienia małych dzieci – w sumie 16 h dydaktycznych oraz dwukrotną analizę jadłospisów wraz z propozycją doskonalenia żywienia dzieci w placówce według najnowszych norm i zaleceń żywieniowych.
Proponowane tematy warsztatów:
- „Co to znaczy zdrowe żywienie? Ogólne zasady prawidłowego żywienia dzieci”
- „Mocne kości i zęby, czyli rola wapnia i witaminy D”
- „Cukier w diecie – słodzimy czy nie słodzimy?”
- „Sól w diecie. Soli do woli?”
- „Alergie na pokarm”
- „Świeża woda zdrowia doda – na pragnienie – woda”
- „Co robić, kiedy za dużo je? Otyłość.”
- „Zachęcać czy nie? Kto podejmuje decyzje? Granice wyboru dziecka”
- „Niejadek czy neofobia?”
- „Dzieci współtworzą swoje posiłki”
- „Jemy oczami – estetyka na talerzu”
- „Ja sam, ja sama – czego dzieci się uczą podczas posiłku”
- „Jakość produktów”
Serdecznie zachęcamy rodziców do kontynuowania zdrowego odżywiania i utrwalania dobrych nawyków żywieniowych w domach. Inspiracji można szukać na stronie internetowej programu: http://www.zdrowojemy.info/