Z przyjemnością informujemy, że nasz żłobek przystąpił do programu edukacyjno-profilaktycznego „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Inicjatywa objęła już ponad 2400 placówek w całej Polsce i jest bardzo popularna wśród żłobków i przedszkoli.

Podstawowymi celami programu są m.in.. kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, ich rodziców i pracowników żłobka oraz podkreślenie istotnej roli żywienia we wczesnym okresie życia.

Program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” współtworzony jest przez następujących partnerów: Fundację NUTRICIA, Fundację Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka, Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Patronem Honorowym Programu jest Rzecznik Praw Dziecka.

Dodatkowo autorzy projektu prezentują niepokojące wyniki badań, które wskazują, że w sposobie żywienia najmłodszych dzieci w Polsce pojawia się szereg nieprawidłowości.

Na przełomie 2010/2011 roku z inicjatywy Fundacji NUTRICIA Instytut Matki i Dziecka przeprowadził ogólnopolskie badanie – „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy”. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 400 dzieci (222 chłopców i 178 dziewczynek). Wyniki badań przedstawiają się następująco:

  • 54,5% dzieci w wieku 1-3 ma nieprawidłowy stan odżywienia (u 27,5% dzieci stwierdzono nadwagę, a u 27% niedobór masy ciała);
  • 80% dzieci ma dietę niedoborową w wapń i witaminę D;
  • 90% dzieci spożywa za dużo soli;
  • 80% dzieci spożywa za dużo cukru.

W ramach programu nasza placówka będzie mogła skorzystać z otrzymywania comiesięcznych biuletynów, których treść jest skierowana zarówno do placówek i dotyczy żywienia zbiorowego, jak i do rodziców.

Dodatkowo będziemy mogli podjąć współpracę z Edukatorem Żywieniowym programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, który przeprowadzi w naszym żłobku bezpłatne szkolenia lub konsultacje dla personelu dotyczące żywienia małych dzieci – w sumie 16 h dydaktycznych oraz dwukrotną analizę jadłospisów wraz z propozycją doskonalenia żywienia dzieci w placówce według najnowszych norm i zaleceń żywieniowych.

Proponowane tematy warsztatów:

  1. „Co to znaczy zdrowe żywienie? Ogólne zasady prawidłowego żywienia dzieci”
  2. „Mocne kości i zęby, czyli rola wapnia i witaminy D”
  3. „Cukier w diecie – słodzimy czy nie słodzimy?”
  4. „Sól w diecie. Soli do woli?”
  5. „Alergie na pokarm”
  6. „Świeża woda zdrowia doda – na pragnienie – woda”
  7. „Co robić, kiedy za dużo je? Otyłość.”
  8. „Zachęcać czy nie? Kto podejmuje decyzje? Granice wyboru dziecka”
  9.  „Niejadek czy neofobia?”
  10.  „Dzieci współtworzą swoje posiłki”
  11.  „Jemy oczami – estetyka na talerzu”
  12. „Ja sam, ja sama – czego dzieci się uczą podczas posiłku”
  13. „Jakość produktów”

Serdecznie zachęcamy rodziców do kontynuowania zdrowego odżywiania i utrwalania dobrych nawyków żywieniowych w domach. Inspiracji można szukać na stronie internetowej programu: http://www.zdrowojemy.info/