Zupka mleczna na dyni z zacierkami
Składniki na zacierki:
15 dkg mąki
1 jajo
Szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą. Wbijamy jajo i mieszamy. Palcem wskazującym i kciukiem zacieramy w mące, tak aby tworzyły się małe kuleczki. Czynność należy powtarzać aby poprzez zacieranie połączyć mąkę z jajkami.
Składniki na zupę:
1 litr mleka
0,5 kg miąższu dyni
0,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki soli
Cukier do smaku
Dynię kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy do miękkości(powinna się dać rozgnieść widelcem, można też zmiksować dynię). W dużym garnku dotujemy mleko z solą, dodajemy dynię i wsypujemy zacierki. Gotujemy na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż kluseczki będą miękkie.
Smacznego