Zupka mleczna na dyni z zacierkami

Składniki na zacierki:

15 dkg mąki

1 jajo

Szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą. Wbijamy jajo i mieszamy. Palcem wskazującym i kciukiem zacieramy w mące, tak aby tworzyły się małe kuleczki. Czynność należy powtarzać aby poprzez zacieranie połączyć mąkę z jajkami.

Składniki na zupę:

1 litr mleka

0,5 kg miąższu dyni

0,5 szklanki wody

0,5 łyżeczki soli

Cukier do smaku

Dynię kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy do miękkości(powinna się dać rozgnieść widelcem, można też zmiksować dynię). W dużym garnku dotujemy mleko z solą, dodajemy dynię i wsypujemy zacierki. Gotujemy na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż kluseczki będą miękkie.

Smacznego