Drodzy Rodzice,

Nasze Panie kucharki – p. Marta i p. Julia proponują do upieczenia pyszny pasztet, który uwielbiają Wasze dzieci

PASZTET JARZYNOWY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

SKŁADNIKI:

250g soczewicy czerwonej

3 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka

¼  korzenia selera

3 ząbki czosnku, 1 cebula

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

3 jaja

Olej

Przyprawy-2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, słodka papryka, curry, imbir, sól i pieprz

Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie umieszczamy soczewicę w garnku i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu aż z soczewicy zrobi się papka. Marchewkę, pietruszkę, seler trzemy na tarce. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa i przyprawy(mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu soczewicy i jaj). Smażymy na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodajemy soczewicę i koncentrat pomidorowy. Odstawiamy mieszankę, dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Konsystencja pasztetu jest rzadka. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30-40minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Po upieczeniu pasztet trzeba ostudzić.

Pasztet świetnie smakuje na kromce chlebka.

SMACZNEGO