Pyszna zupka krem z pomidorów z mozzarellą

Składniki:

3 puszki pomidorów

Warzywa na bulion( 3 marchewki, 2 pietruszki, poł selera, por)

2 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku, 1 cebula

Kilka listków bazylii i tymianku

1,5 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka cukru

Sól i pieprz

Do podania 0,5 opakowania mini mozzarelli i 5 łyżek zielonego pesto.

Gotujemy 200-300 ml bulionu warzywnego. Cebulę i czosnek drobno siekamy, lekko rumienimy na oliwie. Pomidory z puszki kroimy i razem z sosem dolewamy na patelnię. Grzejemy przez 10 min. następnie zawartość patelni łączymy z bulionem. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy świeże zioła, dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy cukier oraz jogurt. Dokładnie mieszamy i ponownie podgrzewamy. Przed podaniem zupkę dekorujemy kulkami mozzarelli oraz zielonym pesto.

SMACZNEGO