Pyszna zupka krem z pomidorów z mozzarellą
Składniki:
3 puszki pomidorów
Warzywa na bulion( 3 marchewki, 2 pietruszki, poł selera, por)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, 1 cebula
Kilka listków bazylii i tymianku
1,5 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz
Do podania 0,5 opakowania mini mozzarelli i 5 łyżek zielonego pesto.
Gotujemy 200-300 ml bulionu warzywnego. Cebulę i czosnek drobno siekamy, lekko rumienimy na oliwie. Pomidory z puszki kroimy i razem z sosem dolewamy na patelnię. Grzejemy przez 10 min. następnie zawartość patelni łączymy z bulionem. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy świeże zioła, dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy cukier oraz jogurt. Dokładnie mieszamy i ponownie podgrzewamy. Przed podaniem zupkę dekorujemy kulkami mozzarelli oraz zielonym pesto.
SMACZNEGO