Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dostarcza energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł, poprawia nastrój. Dla tego nie powinniśmy go pomijać. A już na pewno nie nasze maluszki.
Polecamy więc dziś na śniadanie ekspresowe bułeczki z marchewką.
Składniki:
25g masła
120g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Niewielka marchewka
Posiekany szczypiorek
Mały ząbek czosnku
60 ml mleka
50g startego żółtego sera
Wieczorem wyjąć mleko z lodówki. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać ze sobą. Zetrzeć marchewkę, posiekać szczypiorek, czosnek przecisnąć przez praskę-wszystko wymieszać i schować do lodówki.
Rano nastawiamy piekarnik na grzanie(góra-dół, bez termoobiegu) na temperaturę 190 stopni c. Do suchych składników dodać miękkie masło, lekko podgrzane mleko, ser żółty i przygotowane warzywa.
Wymieszać łyżką i po czym chwilę zagnieść ręką i formować niewielkie kulki.
Na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki i pieczemy koło 18 min na rumiano.
SMACZNEGO