Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dostarcza energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł, poprawia nastrój. Dla tego nie powinniśmy go pomijać. A już na pewno nie nasze maluszki.

Polecamy więc dziś na śniadanie ekspresowe bułeczki z marchewką.

Składniki:

25g masła

120g mąki pszennej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Niewielka marchewka

Posiekany szczypiorek

Mały ząbek czosnku

60 ml mleka

50g startego żółtego sera

Wieczorem wyjąć mleko z lodówki. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać ze sobą. Zetrzeć marchewkę, posiekać szczypiorek, czosnek przecisnąć przez praskę-wszystko wymieszać i schować do lodówki.

Rano nastawiamy piekarnik na grzanie(góra-dół, bez termoobiegu) na temperaturę 190 stopni c. Do suchych składników dodać miękkie masło, lekko podgrzane mleko, ser żółty i przygotowane warzywa.

Wymieszać łyżką i po czym chwilę zagnieść ręką i formować niewielkie kulki.

Na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki i pieczemy koło 18 min na rumiano.

SMACZNEGO