CIASTO MAZUREK

 

Mazurek tradycyjne, niskie, słodkie , ciasto kuchni polskiej. Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Sporządza się je z każdego rodzaju ciasta. Często składane są z dwóch warstw ciast różnego rodzaju. Najbardziej typowe mazurki powstają z płatów kruchych, biszkoptowo- tłuszczowych, orzechowych.

 

KRUCHE CIASTO:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 26 dag schłodzonego masła
  • 13 dag cukru pudru
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 2,5 łyżeczki cukru waniliowego

 

DOMOWA MASA KAJMAKOWA:

  • 1 l śmietanki 36%
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag orzechów włoskich

 

DEKORACJA:

  • 4 dag czekolady białej
  • 1 łyżeczka oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i szybko posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować 2 kule i zawinąć w folie, wstawić do lodówki na 30 min. Wyjąć jedną część ciasta, włożyć pomiędzy złożony arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować na placek wielkości trochę większy niż foremka, przełożyć razem z papierem do prostokątnej foremki 21x 25cm. Przyciąć do rozmiaru foremki, z resztek ciasta zrobić brzeg mazurka. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić ponownie do lodówki na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić foremkę z ciastem i piec przez 20 min. Na jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Z drugiej części ciasta upiec tak samo. Po wystudzeniu ciasto ostrożnie przenieść na deskę, ponieważ jest bardzo delikatne i łatwo się kruszy.

MASA KAJMAKOWA:

Śmietanę kremówkę i cukier zagotować mieszając, zmniejszyć ogień i gotować przez 35-45 minut, co chwilę mieszając. Gdy objętość zmniejszy się o połowę i masa będzie miała słomkowy kolor to znaczy, że jest gotowa. Ostudzić i schować do lodówki.

Orzechy pokruszyć i uprażyć na suchej patelni. Na kruche ciasto wyłożyć uprażone orzechy i zalać masą kajmakową. Odstawić do zastygnięcia masy na ok. 2 godziny. Dekorować białą czekoladą.

SMACZNEGO