ZUPKA WIOSENNA Z BOTWINKI

Wiosna na talerzu!!!Botwinka, młode ziemniaki, świeży koperek, czyli samo zdrowie. Lekką, zdrową, a jednocześnie pożywną zupkę przygotujecie w zaledwie 30 minut.

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek botwinki
  • 6 ziemniaczków
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oliwy
  • Pieprz
  • Sól
  • Kilka jajek

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na dnie garnka, na rozgrzanej oliwie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. Botwinkę pokroić dodać do gotującej się zupy. Gotować przez kolejne 15 min. Zupę zabielić śmietanką. Koperek drobno posiekać i dodać do zupy. Podawać z ugotowanym jajkiem.

SMACZNEGO