Kluseczki śląskie

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaczków

200g skrobi ziemniaczanej

1 jajo

Łyżeczka soli

Ugotowane ziemniaczki mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę jeszcze ciepłe. Zmielone na gładko ziemniaki umieść w misce i uklep. Nożem zaznacz w miarę równy krzyż na masie. Wyjmij na chwilę jedną czwartą masy i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Czwartą część ziemniaków umieść ponownie w misce.

Do miski wbijamy jajo i dodajemy łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być plastyczna. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Kluski formujemy w dłoniach wielkości orzecha włoskiego i palcem wykonujemy w nim dołek. Umieszczamy kluski w gotującej się w wodzie. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię odczekujemy jeszcze 3min.

Kluski wyławiamy i wykładamy na talerzu. Danie można podawać z ulubionym sosem lub cebulką zeszkloną na masełku.

SMACZNEGO