Kluseczki śląskie
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaczków
200g skrobi ziemniaczanej
1 jajo
Łyżeczka soli
Ugotowane ziemniaczki mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę jeszcze ciepłe. Zmielone na gładko ziemniaki umieść w misce i uklep. Nożem zaznacz w miarę równy krzyż na masie. Wyjmij na chwilę jedną czwartą masy i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Czwartą część ziemniaków umieść ponownie w misce.
Do miski wbijamy jajo i dodajemy łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być plastyczna. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Kluski formujemy w dłoniach wielkości orzecha włoskiego i palcem wykonujemy w nim dołek. Umieszczamy kluski w gotującej się w wodzie. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię odczekujemy jeszcze 3min.
Kluski wyławiamy i wykładamy na talerzu. Danie można podawać z ulubionym sosem lub cebulką zeszkloną na masełku.
SMACZNEGO